شنبه, ۱۴ تیر , ۱۴۰۴ Saturday, 5 July , 2025 ساعت تعداد کل نوشته ها : 675 تعداد نوشته های امروز : 0 تعداد اعضا : 3 تعداد دیدگاهها : 3×
در شرایط افزایش هزینه ها چگونه توان رقابتی بنگاه ها محفوظ می ماند؟
۲۳ آبان ۱۴۰۲ - ۱۲:۱۳
شناسه : 2816
بازدید 284
6
معمای بهره وری در صنعت فولاد

عدم سرمایه گذاری با اولویت توسعه میادین گازی، کشور را در شرایطی قرار داده که صنایع عمده ای همچون فولاد و مس با کمبود انرژی مواجه شده اند. توجه به این نکته اهمیت دارد که پس از دستیابی به دانش تولید فولاد خام از طریق احیای مستقیم، بیش از ۸۰ درصد از فولاد کشور به […]

ارسال توسط : نویسنده : احسان رسولی
پ
پ

عدم سرمایه گذاری با اولویت توسعه میادین گازی، کشور را در شرایطی قرار داده که صنایع عمده ای همچون فولاد و مس با کمبود انرژی مواجه شده اند. توجه به این نکته اهمیت دارد که پس از دستیابی به دانش تولید فولاد خام از طریق احیای مستقیم، بیش از ۸۰ درصد از فولاد کشور به این روش که عمدتا بر پایه مصرف گاز طبیعی است، تولید می شود و حذف این مزیت، محروم ساختن صنعت کشور از این مزیت اقلیمی در عرصه رقابت بین المللی خواهد بود. بدون تردید انرژی، مهمترین مزیت رقابتی فولادسازان ایرانی است که روز به روز کم رنگتر می شود. در کنار آن افزایش حقوق دولتی معادن و کاهش چشمگیر سنگ آهن با عیار بالا و عدم سرمایه گذاری دولت و بخش خصوصی در اکتشاف و فرآوری معادن، دست در دست هم داده تا سایر مزیت های اقلیمی نیز از صنعت فولاد کشور سلب شود.

از طرفی برخی از فعالان اقتصادی سودآوری شرکت های فولادی را ناشی از رانت انرژی می دانستند. این در حالی است که با وجود رویه های فعلی قیمت گذاری گاز طبیعی در سال های اخیر، عملا رانت انرژی در صنعت فولاد از بین رفته ولی خللی در سودآوری شرکتهای فولادی ایجاد نکرده است. همچنین برخی با مطرح نمودن هزینه فرصت مصرف گاز طبیعی در کشور، بدون توجه به آسیب های وارده به اقتصاد کلان کشور ناشی از جایگزینی واردات با تولید اشتغال آفرین و خام فروشی مواد اولیه، سعی در گمراه کردن افکار عمومی می نمایند. در حالی که صادرات محصولات فولادی به نوعی صادرات گاز محسوب می شود و سهم بالایی از تولید ناخالص داخلی را در اختیار دارند و نقش قابل توجهی در خودکفایی در صنعت فولاد در شرایط تحریمی و جلوگیری از خام فروشی مواد معدنی ایفا نموده است.

در حال حاضر صنعت فولاد ایران توانسته با وجود تحریم های ظالمانه و محدودیت های بین المللی در خرید کالا و تجهیزات مورد  نیاز و همچنین محدودیت در فروش محصولات در بازارهای جهانی، مسیر توسعه و بالندگی را با سرعت قابل قبولی طی نماید به طوری که با تولید ۳۰ میلیون تن فولاد خام در سال ۲۰۲۲ میادی جایگاه دهم تولیدکنندگان بزرگ فولادی جهان را به نام خود ثبت کند.

علیرغم دستاوردهای بزرگ این صنعت برای اقتصاد و رفاه جامعه از جمله اشتغال زایی، ارزآوری، تاثیر بر تولید ناخالص داخلی و کمک به دولت از طریق مشارکت در اجرای طرحهای بزرگ زیربنایی و نیمه تمام، متاسفانه شاهد بی مهری سیاست گذاران کشور به این صنعت پایه هستیم. به طوری که دولت بعضا با اعمال محدودیت در مصرف گاز و برق واحدهای تولیدی منجر به کاهش تولید، کاهش ارزآوری و در نتیجه ایجاد وابستگی روزافزون به درآمدهای نفتی می شود. اما راهکار صنایع بزرگ برای خروج از این بحران چیست؟ و صنایع و بنگاه های اقتصادی چگونه می توانند در شرایط افزایش هزینه ها توان رقابتی بنگاه خود را حفظ کنند؟ ارتقا بهره وری: بهبود و ارتقا بهره وری م یتواند به حفظ شرایط رقابتی در صورت افزایش هزین هها کمک کند.این به معنای بهین هسازی فرآیندها و منابع است تا با استفاده بهینه از نیروی کار و تجهیزات ؛ هزین هها و ضایعات کاهش و کیفیت و سرعت عملکرد افزایش یابد.

بهینه سازی و استانداردسازی فرآیندها، استفاده از فناوری و نر مافزار برای اتوماسیون و بهبود فرایندها، آموزش و توسعه نیروی انسانی به منظور بهبود مهارت ها، مدیریت موجودی، استفاده بهینه از منابع، پایش و ارزیابی عملکرد و استفاده از داد هها برای ارزیابی و بهبود فرآیندها ، کاهش Lean ضایعات، استفاده از رویکردهای و تعهد به بهبود مستمر Six Sigma و از راهکارهای ارتقا بهره وری است.

 

تنوع محصولات یا خدمات:
افزودن محصولات یا خدمات جدید با ارزش افزوده برای مشتریان م یتواند به افزایش درآمد و کاهش وابستگی به محصولات یا خدمات معین و حفظ شرایط رقابتی کمک کند. توسعه تحقیق و پژوهش و نوآوری، تحلیل نیازها و ترجیحات مشتریان ، گسترش و تکمیل خطوط تولید، تنوع در ویژگ ی های محصولات تولیدی، استراتژی بازاریابی متناسب، تبلیغات موثر محصولات و خدمات، تنظیم قیمت مناسب، خدمات پس از فروش مناسب، از جمله مواردی است که افزایش تنوع محصولات یا خدمات را بهمراه خواهد داشت.

توسعه مهارت های منابع انسانی: توسعه مهارت های کارکنان و تیم های مدیریتی میتواند به بهبود عملکرد و افزایش توانای یهای بنگاه کمک کند. کارکنان ماهر و متخصص به افزایش بهر هوری و ارتقاءعملکرد سازمان کمک م یکنند. آموزش فنی و حرف های برای ارتقا مهارت ها، آموزش های رهبری برای تیم مدیران، تیم سازی و انجامفعالیت ها به صورت تیمی، لزوم انجام برنامه های انگیزشی، مشارکت کارکنان در تصمی مگیری، ارتقاء تعهد و وفاداری، تعیین اهداف و ارزیابی عملکرد کارکنان ، ایجاد فرصت های رشد و پیشرفت برای کارکنان، جذب استعدادهای جدید، تشویق به یادگیری مداوم از از راهکارهایی است که باعث بهبود مهارت های منابع انسانی در سازمان ها می شود.

ارتقا تعامل با مشتریان: برقراری ارتباط موثر با مشتریان، شناخت نیازهای آنها و ارائه خدمات بهتر میتواند به افزایش وفاداری مشتریان و جلب مشتریان جدید کمک کند. فهم نیازها و مشکلات مشتریان از طریق گوش دادن به آنها، سیست مهای ،CRM مدیریت رابطه مشتریان تحقیقات بازاریابی برای شناخت بهتر مشتریان و بازار، فرص تهای بازاریابی و تبلیغات، خدمات پس از فروش، برندسازی ، توسعه ارتباطات دوسویه، استفاده از بازخورد مشتریان، ارتقاء روابط بلند مدتبا مشتریان از جمله عوامل موثر در ارتقا تعامل با مشتریان می باشد.

 

مدیریت دقیق هزینه ها:
استراتژی کاهش هزین ههای عملیاتی یک رویکرد کلان به مدیریت هزینه ها است که به شما امکان میدهد هزینه های سازمان را کاهش دهید و در مواجهه با افزایش هزینه ها رقابت پذیری را حفظ کنید. این استراتژی به ترکیبی از رو شها، تغییرات در فرآیندها و بهبودهای کلان در عملیات مرتبط با تولید و ارائه محصولات یا خدمات میپردازد. با برنامه ریزی مالی، شناسایی و تجزیه و تحلیل هزینه ها ، کاهش هزین ههای غیرضروری، مذاکره با تأمی نکنندگان جهت کاهش قیمت تمام شده، ترتی بدهی اولوی تها، استفاده از فناوری به منظور بهینه سازی فرایندها، کنترل و بهینه سازی موجودی، استراتژی قیم تگذاری منطقی، پایش و ارزیابی مداوم هزین هها، استفاده از نر مافزار مدیریت مالی م یتوانید در شرایط افزایش هزین هها همچنان رقاب تپذیر باقی بمانید.

 

تحقیق و توسعه: استراتژی  تحقیق و توسعه (R&D)به معنای  سرمایه گذاری در تحقیقات و توسعه برای ایجاد نوآوری ها، بهبود محصولات و فرآیندها، و بهره برداری از فناوری های جدید به منظور کاهش هزینه ها و حفظ رقابت در مواجهه با افزایش هزین هها است. این استراتژی به سازمان امکان میدهد تا با ایجاد تغییرات موثر و نوآوری ها در محصولات و فرآیندها، هزینه ها را کاهش دهد و رقاب تپذیری خود را افزایش دهد سرمایه گذاری در تحقیقات، تحقیق بازار برای شناخت بهتر نیازها و ترجیحات مشتریان و شناسایی فرص تهای جدید ، توسعه محصولات جدید با ویژگی ها و امکانات متفاوت ، بهبود فرآیندها و کاهش هدررف تها ، نوآوری و توسعه مدل های کسب و کار، تجزیه و تحلیل داده، همکاری با دانشگا هها و مراکز تحقیقاتی؛ سرمای هگذاری در توسعه تکنولوژی، آموزش و توسعه نیروی انسانی و برنام هریزی استراتژیک از راهکارهای تحقیق و توسعه برای بقا در شرایط رقابتی است.

 

افزایش قدرت مذاکره با تأمین کنندگان: مذاکره های موثر با تأمی نکنندگان برای کسب شرایط بهتر و هزینه های کمتر میتواند مفید باشد. تحقیق و آگاهی از بازار جهت شناخت بهتر بازار، سفارش های بزرگ، تعامل مستمر؛ منابع تأمین جایگزین، پرداخت به موقع، توسعه روابط مستدام؛ تجزیه و تحلیل هزینه ها، خلاقیت در توافقات قراردادی و استفاده از تفاهمات چندجانبه از جمله راهکارهای افزایش قدرت مذاکره با تامین کنندگان می باشد. افزایش انعطا فپذیری در جریان درآمدی: آمادگی برای تغییرات سریع در بازار و تطابق با آنها میتواند به بنگا هها در حفظ شرایط رقابتی کمک کند. برنام هریزی استراتژیک انعطا فپذیر، توسعه فرآیندهای انعطا فپذیر، تشکیل تیم های چندوظیف های در مواجه با تغییرات، آموزش مستمر، تحلیل و پی شبینی تغییرات، سرمایه گذاری در انواع مختلف منابع ، استفاده از تکنولوژی منعطف، تغییرات کمیسیون و مدیریت بحران، سرمای هگذاری در انواع مختلف منابع، تعامل با مشتریان و تأمی نکنندگان از جمله عوامل موثر بر افزایش انعطاف پذیری است.

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.