شنبه, ۱۴ تیر , ۱۴۰۴ Saturday, 5 July , 2025 ساعت تعداد کل نوشته ها : 675 تعداد نوشته های امروز : 0 تعداد اعضا : 3 تعداد دیدگاهها : 3×
مکران و ظرفیت های آن
۲۱ شهریور ۱۴۰۲ - ۸:۲۵
شناسه : 1025
بازدید 505
4
ایالت مکران نام جغرافیایی است که در تاریخ بر ناحیه ای از کرمان تا سواحل دریای فارس تا رود سند پش از اسام گفته اند.
ارسال توسط : نویسنده : فاطمه سالاری
پ
پ

به گزارش جنوب ایران- سواحل طولانی مکران از جاسک تا گواتر با احتساب دماغه های ساحلی بیش از ۶۱۱ کیلومتر مربع است.این منطقه به لحاظ ظرفیت های اقتصادی دارای سه سطح ملی، منطقه ای و بین المللی است. ۵۶۱ کیلومتر مرز آبی سواحل مکران و تسلط این منطقه بر یکی از مهمترین و استراتژیک ترین راههای آبی جهان، همجواری با دو کشور افغانستان و پاکستان و نزدیکی به جمهوری های محصور ضلع شمال شرقی ایران، ویژگی خاصی به این منطقه بخشیده است. در سال های اخیر دولت به تبیین سیاست های کلان در حوضه های مختلف پرداخته است یکی از برنامه های تدوین شده، طرح توسعه منطقه مکران در نوارساحلی جنوب شرقی کشور در دو استان سیستان و بلوچستان و هرمزگان است.

با نگاه به این برنامه های پی میبریم که از اواخر دهه ۸۰ و با هدف استقرار نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلام ی ایران در این منطقه طرح های مختلف برای توسعه مکران آغاز شده است. در سال های بعد با هدف بهره برداری کامل از ظرفیت های طبیعی بالقوه و موقعیت ژئواستراتژیک و ژئوپلیتیک این منطقه در دستور کار دولت قرار گرفت. در سه دهه اخیر طرح های توسعه ای کشور بیشتر معطوف به توسعه اقتصادی به ویژه در حوزه صنایع سنگین و به طور اختصاصی در حوزه نفت و گاز و پتروشیمی بوده است. بنابراین با توجه با این که این منطقه، موقعیت استثنایی ای دارد می تواند تاثیر مهمی بر زندگی و اقتصاد مردم جنوب شرق کشور داشته علاوه بر این تاثیر مهمی بر قدرت ملی دارد.

خلیج چابهار از مهم ترین مناطق ساحلی است که منطقه آزاد و بندر چابهاردر حاشیه آن قراردارد و در صورتی که توانمندی های مناسب اقتصادی این منطقه مورداستفاده قرارگیرد در آینده نزدیک شاهد رونق و شکوفایی منطقه به ویژه در نوار ساحلی خواهیم بود. این سواحل به دلیل کوتاهی مسیر در کریدور شمال- جنوب و تجهیز امکانات و زیرساخت ها و فراهم آوردن امکانات و تسهیلات گسترده در بخش های مختلف حمل و نقل، جذابیت های فراوانی برای ترانزیت کالا دارد. حمل و نقل عبوری کالا بخشی از حمل و نقل بین المللی است. علاوه برا فزایش درآمد های ارزی نقش بسیار کلیدی در توسعه سیاسی و اجتماعی استان های سیستان و بلوچستان وهرمزگان وکشور رادارد.

همچنین از جهت ایجاد اشتغال، افزایش امنیت ملی، توسعه و عمران منطقه ای، وابستگی کشورهای منطقه به مسیر جنوب شرق ایران در بخش حمل و نقل و افزایش نقش کشور در مناسبات منطقه ای و بین المللی با عضویت درکنوانسیون های بین المللی ، جذب سرمایه گذاری داخلی و خارجی را به دنبال دارد.

موقعیت جغرافیایی ساحل مکران در هرمزگان

از مساحت و خط ساحلی ۷۰۰ کیلومتری ساحل مکران بیش از ۲۰۰ کیلومتر آن در هرمزگان واقع شده است یعنی چیزی حدود یک سوم؛ شهرستان هایی که در این محدود واقع شده اند سه شهرستان جاسک،میناب و سیریک بندر « تیاب » هستند دروازه ورودی مکران در هرمزگان از تاریخی و قدیم یترین بندرگمرکی کشور آغاز م یشود. بر اساس اسناد توسعه ساحل مکران بر توسعه سه شهر میناب، جاسک و سیریک با کارکر دهای مختلف توجه شده است. در این اسناد شهرستان سیریک، شهر کوچک شیلاتی و گردشگری با توسعه درونزا، شهرستان میناب، شهر متوسط کشاورزی و شیلاتی با توسعه درونزا و شهرستان جاسک، شهر متوسط صنعتی، نفتی و گردشگری با توسعه برونزا و درونزا تاکید شده است.

ساخت نیروگاه سیریک جهت تامین برق

از مهم ترین طرح های زیر ساختی انجام شده در این منطقه ساخت  نیروگاه برق ۱۴۰۰ مگاواتی در سیریک و این طرح جزء بزرگ ترین  طرح های نیروگاهی کشور است. این نیروگاه امکان تقویت شبکه برق در جنوب و جنوب شرق، توسعه سواحل مکران و ظرفیت سازی برای صادرات برق به عمان را می دهد.اما به علت تحریم ها نیمه کاره مانده است

ساخت و توسعه بنادر در شرق استان

سه بندر تیاب میناب، آذینی سیریک و بندرجاسک، در شرق هرمزگان محل فعالیت بخش زیادی از لنج های تجاری و صیادی سنتی در این بنادر است. بندر سیریک که عملیات احداث اسکله چند منظوره شمع و عرشه آن در حال اتمام و بهره برداری است؛ با عملکردی افزون بر ۲۲ هزار تن از فرصت مناسبی برای کاپوتاژ مواد معدنی به سایر جزایر برخوردار است. بندر چند منظوره سیریک دارای ۳۵ هکتار وسعت حوضچه، ۸۶ هکتار اراضی پسکرانه و ۱۰۴ متر طول برای پهلوگیری شناو رهای ۱۰هزارتنی است.با احداث بندرگاه سیریک امکان پهلوگیری شناو ر های ۱۰هزارتنی وجود دارد و زمینه را برای اشتغال و شکوفایی و رونق اقتصادی در بخش های صادرات و واردات، مسافربری و گردشگری فراهم می کند.

از دیگر بنادر در حال توسعه میتوان به بندر تیاب اشاره کرد. آنچه که سبب توسعه بیشتر در این بندر می شود وجود ظرفیت های اقتصادی، کشاورزی و شیلاتی است. تیاب قطب تولید محصولات صیفی و سبزیجات، مرکبات و کشاورزی و شیلاتی استان بوده و امکان صادرات مستقیم این محصولات به سراسر جهان وجود دارد. این بندر با توجه با قدمت و وجود اماکن تاریخی طرح هایی را در جهت توسعه گردشگری و مسافربری، از حدود دو دهه پیش آغاز کرده است .

وجود ۷۰ مزرعه تکثیر وپرورش میگو در شهرستان میناب، کارخانه پودر آلومینا و صنایع پتروشیمی در این شهرستان و صنایع دستی نیاز به توسعه این بندرگاه را بیشتر نمایان می سازد. بر اساس طرح های توسعه مکران در شرق هرمزگان این بندر قرار است به عنوان بندر اصلی شیلاتی هرمزگان توسعه یابد که نقش بالایی در صادرات غیر نفتی در سال های پیش رو دارد.

ساخت بندر جدید مکران در جاسک
برای ساخت بندر جدید در سواحل مکران به ظرفیت ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلیون تن در حوالی کوه مبارک جاسک برنامه ریزی شده است .بعد از بندر چابهار، دومین بندر اقیانوسی در سواحل مکران بندر جاسک است و این بندر با هدف جذب کشتی های کانتینری با اندازه بزرگ ساخته می شود. با توجه به ایجاد صنایع و پالایشگا ه های بزرگ، پایانه صادرات نفت و شهر کهای صنعتی و کشاورزی در این منطقه،برای پرهیز از ایجاد حاشیه نشینی و مناطق مسکونی نامناسب، ضرورت طراحی و احداث یک شهر جدید با در نظر گرفتن و پیش بینی تمامی نیا زها و الزامات ضروری بود.

جاسک هاب انرژی در جنوب ایران

پایانه نفتی جاسک در ۶۵ کیلومتری غرب جاسک در منطقه کوه مبارک، در زمینی به مساحت ۵ هزار هکتار در حال ساخت است.با طر حهای نفتی قرار است جاسک به پایانه صادرات مواد نفتی تبدیل شود و اکنون در همین زمینه یک خط لوله هزار کیلومتری از بوشهر تا جاسک کشیده شده است.این خط لوله با توانمندی شرک تهای داخلی در سال ۹۹ به بهره برداری رسید. هزینه نهایی اجرای این طرح دو میلیارد یورو بوده است.

کشاورزی و شیلات در ساحل مکران
شهرستان میناب رتبه نخست تولید محصولات کشاورزی انبه، خرما و مرکبات در هرمزگان را دارد و همین طورب یشترین سبزی و صیفی استانن یز در این منطقه کشت م یشود. بندر تیاب نیز امکان صادرات به همسایگان و البته جزایر و شه رهای ساحلی در جنوب ایران را فراهم کرده است . شهرستان مینابب زرگترین دشت حاصلخیز در شرق هرمزگان است که به علت حاصلخیزیب ه گلستان و جلگه مینابن یز مشهورا ست.ا ین شهرستان ۲۸۰۰ هکتار زمین های پرورش میگو و ۴۷ هزار زمین کشاورزی دارد.

شهرستان سیریک کانون، لنج سازی، پرورش ماهی و میگو در استان هرمزگان است و با قرار داشتن تالاب آذینی و جنگل های حرا زمینه برای گردشگران و صنعت گردشگری فراهم شده است.

مطالب گفته شده تنها بخشی از ظرفیت های ساحل مکران است که استفاده شده و هنوز در این منطقه فرص تها وطر حهای دست نخورده زیادی وجود دارد. امید است در سال های آینده از این ظرفیت ها به نحوی صحیح استفاده شود و باعث آبادانی مناطق ساحلی مکران به ویژه در هرمزگان باشیم.

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.